Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD’nin dünya politikasına istediği gibi şekil vermekten vazgeçerek, yeni dünya düzeninde diğer ülkelerle gücü paylaşması gerektiğini söyledi.
Gül, İngiltere’de yayımlanan The Guardian gazetesine verdiği demeçte, Kafkasya’daki çatışmanın enkazından çıkan yeni bir “çok kutuplu dünya” gördüğünü ifade etti. Bu çatışmanın, ABD’nin bundan böyle küresel politikaları tek başına şekillendiremeyeceğini, diğer ülkelerle güç paylaşımına gitmesi gerektiğini ortaya koyduğunu kaydeden Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tüm dünyayı tek bir merkezden kontrol edebileceğinizi sanmıyorum. Büyük uluslar var. Muazzam nüfuslar var. Dünyanın bazı bölgelerinde inanılmaz ekonomik gelişmeler var. Öyleyse yapmamız gereken, tek yanlı eylemlerden ziyade, dünyayla hep birlikte hareket etmek, ortak kararlar almak ve sonuçlara varmak. Deyim yerindeyse, yeni dünya düzeni ortaya çıkıyor.”
“NÜKLEERLE MÜCADELENİN EN İYİ YOLU TECRİT DEĞİL”
ABD ve İsrail’in, İran’ın nükleer programıyla ilgili olarak en iyi mücadele yolunun bu ülkeye yaptırım uygulamak, cezalandırmak ve tecrit etmek yönündeki düşüncesine karşı çıkan Gül, “Nükleer meselesi, Irak, Kafkaslar, Afganistan gibi çok sayıda konu var. İran’ın kuşkusuz bu konulara biraz etkisi var ki, bunu konuşuyoruz” dedi.
Gül, İran’ın nükleer silah değil, nükleer enerji geliştirme hakkı olduğunu belirterek, “Bu bölgede kitle imha silahları görmek istemiyoruz. Komşumuz da olsa, kesinlikle bunu görmek istemiyoruz” diye konuştu.
TÜRKİYE’NİN DEMOKRATİKLEŞME SORUNU
İngiltere’de yayımlanan The Guardian gazetesine verdiği demeçte Türkiye’nin demokratikleşme sürecinin önemine de işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, bu sürecin Güneydoğu sorunu dahil ülkenin bütün iç sorunlarını çözeceğini belirtti. Gül, “Bazıları terör, bazıları Güneydoğu sorunu, bazıları Kürt sorunu diyor. Ne derseniz deyin, bir çözüm bulacağız. Başka sorunlar da var: Laiklik ve laiklik karşıtlığı. Bu sorunlar da bu ortamda çözülecektir. Bunun için reform sürecine vurgu yapıyorum. Sorun şuydu: Demokrasi eksikliği, demokrasi standardı. Bu, sadece Güneydoğuda değil, başka konularda da sorunlar yaratıyordu. Standartları yükselttiğimiz zaman bu sorunlar çözüm bulacak”. (Anadolu Ajansı)