İstanbul Üniversitesi’nde düzenlenen Uluslararası Reklam Hukuku Sempozyumu, bilim adamlarını ve reklam sektörü temsilcilerini buluşturdu. Sempozyumda konuşan Reklam Özdenetim Kurulu Başkanı Çetin Ziylan, reklam denetim mekanizmalarını kurup yürütmenin tek başına devletin işi olamayacağını belirterek “Reklam pastasının her yıl ne kadar büyüdüğü bizi çok ilgilendirmiyor. Üzerinde durulması gereken asıl konu,  reklamın ekonomimizdeki vazgeçilmez rolü ve bireyler üzerindeki etkisi ile önemli bir toplumsal olgu haline gelmiş olmasıdır’’ dedi.

Ziylan, rekabet ve tüketici hakları unsurlarından sadece birisinin kollanarak yüceltilmesi gibi bir dengenin söz konusu olamayacağını belirterek, “Kurallar hem piyasa mekanizmalarını, hem de tüketici haklarını korumalıdır. Birileri toplumun ahlakını temsilen, diğeri sadece tüketici hakları zedelendiği için reklam sektörünü parselleyemez” diye konuştu. 
        
“Tüketici ve piyasa hakları korunmalı”

 
Advertising Standarts Authority (ASA) temsilcisi Claire Forbes, İngiltere’deki reklam denetim mekanizmalarına değinerek, tüketicilerin reklam konusunda eleştiri hakkı olduğunu kaydetti.

İngiltere’de en çok şikayet edilen alanın internet reklamcılığı olduğunu dile getiren Forbes, bu konuda gerekli çalışmaların yapıldığını, önümüzdeki birkaç yıl içinde bu alandaki sıkıntılarında çözüleceğini söyledi.

İngiltere’deki reklam sisteminde her kesimin sesini duyurabildiğini ifade eden Forbes şöyle konuştu: “Şirketlerin web siteleri hariç diğer bütün reklam kesimleri kontrolümüz altında. Halkın yayınlanan reklamları şikayet hakkı bulunmaktadır. Geçen yıl televizyonda yayınlanan reklamlarla ilgili 24 bin civarında şikayet aldık. Alınan bu şikayetler sonucu çeşitli incelemeler yapılarak karar organı tarafından reklam uygunluğu tartışıldı.” 
                                        
 ‘Reklamlar halkı aydınlatmalı’ 

Doğan Yayın Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Çağa Hukuk Bürosu Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Barbaros Çağa ise reklam denilince akla son zamanlarda tüketicinin korunmasının geldiğini, ancak öncelikle reklamın halkı aydınlatması  gerektiğini söyledi.

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak da sempozyumda yaptığı konuşmada, reklamların toplumun günlük yaşantısını ve siyasi tercihlerini etkilediğini belirterek, “Kişiler ya da unsurlar hayatımıza giriyor. İşte tam bu noktada hukuk bireylerin haklarını koruyacak en önemli dayanaktır” şeklinde konuştu

 ‘Yanlış yönlendirmeye karşı hukuk önemli’

Reklamların ekonomideki yerine dikkat çeken Parlak, firmaların reklamlar aracılığıyla tüketicileri yanlış yönlendirmemesi açısından hukukun varlığının vazgeçilmez olduğuna dikkat çekti.
 İÜ Hukuk Fakültesi Mukayeseli Hukuk Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Erman ise  reklam, telif, ticaret hukukunun öneminin günden güne artarak güncelliğini korumaya devam ettiğini ifade etti. Erman, Avrupa Birliği’nin 2005 yılında reklam hukukuna ilişkin haksız rekabet alanında yaptığı yasal düzenlemelerin ciddi hareketlilik sağladığını söyledi. Reklam hukukunun, hukukun gelişen ayrı bir dalı olduğunu dile getiren Erman, bu yeni dalın telif hakları ve sözleşmeleri kapsadığını kaydetti
               

İÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tankut Centel de  reklam hukukunun günümüzde dünyada ve Türkiye’de hızla geliştiğini belirterek, “Reklam hukuku, reklam endüstrisi ve medyanın yanı sıra tüm işletmeleri ilgilendiriyor. Fakültemiz yeni hukuk alanlarını da takip etmekte ve bu alanlara yön vermek istemektedir” diye konuştu.
Sempozyuma ABD Federal Trade Commision’dan Daniel Kaufman ile İtalyan Reklam Denetim Kurumu Temsilcisi Dr. Ombretta Main de katıldı.