Türk Afrika Sivil Toplum Kuruluşları Forumu, Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından İstanbul Cevahir Kongre Merkezinde gerçekleştiriliyor. Foruma 44 Afrika ülkesinden toplam 100 Sivil Toplum Kuruluşu, uluslar arası kuruluşlardan çok sayıda gözlemci ve Afrika’nın önde gelen basın kuruluşlarının temsilcileri katılıyor.
TASAM Başkanı Süleyman Şensoy; demokratikleşmenin önemli bir unsuru olan Sivil Toplum Kuruluşlarının sayısının Afrika kıtasında da gün geçtikçe arttığına dikkat çekerek bu kuruluşların Afrika’nın kalkınmasında ve küresel entegrasyonunda önemli roller üstlendiğini belirtti.
Küreselleşme sürecinde Sivil Toplum Kuruluşlarına çok büyük görevler düştüğünü belirten Şensoy, TASAM tarafından düzenlenecek forumun, Afrika’da aktif olarak faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşlarıyla, Türkiye’nin önde gelen Sivil Toplum Kuruluşlarını çeşitli projeler üretmek amacıyla aynı çatı altında toplamayı hedeflediğini söyledi.
Forumun proje koordinatörlüğünü yürüten TASAM Afrika Enstitüsü Direktör Yardımcısı Ufuk Tepebaş da, Türkiye’nin ve Afrika’nın önde gelen STK temsilcilerinin katılacağı toplantılarda sahip olunan bilgi ve tecrübelerin paylaşılmasıyla ortak işbirliği alanlarının belirleneceğine dikkat çekti.
TASAM Ankara Temsilcisi Emekli Büyükelçi Doç. Dr. Ali Engin Oba ise Afrika’ya ilişkin hazırlanacak geniş kapsamlı projelerin daha somut sonuçlar vermesi açısından yapılacak forumun büyük önem taşıdığını söyledi.
Forumda ekonomi ve kalkınma, uluslararası ilişkiler, eğitim, sağlık, medya ve iletişim, kültür ve turizm gibi başlıca konular ele alınıyor. Forumun sonunda STK’lar arasında ortak bir protokol de imzalanacak.