erkanyuksellProf. Dr. Erkan Yüksel

Bu yıl 9’uncusu düzenlenen uluslararası iletişim sempozyumu, “Communication in the Millennium (Binyılda İletişim)” 22-25 Mayıs günleri arasında Amerika Birleşik Devletleri’nin San Diego kentinde 12 farklı ülkeden 60 konuşmacının katılımıyla gerçekleştirildi. Türk ve Amerikan İletişim Bilimciler Birliği tarafından organize edilen, University of Texas at Austin, Anadolu Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi’nin işbirliğiyle gerçekleştirilen bu yılki sempozyuma San Diego State Üniversitesi ev sahipliği yaptı.

Gazetecilik, halkla ilişkiler, reklamcılık, kitle iletişim kuramları ve araştırmaları, iletişim teknolojileri ve siyasal iletişim gibi çeşitli alanlarda 50 bildirinin sunulduğu ve üç gün üç ayrı panelin düzenlendiği sempozyumda en iyi bildiri ödülleri de sahiplerini buldu. Bu yıl ilk kez verilen “en iyi üç bildiri” ödülünden biri Anadolu Üniversitesi’nden Asuman Kaya, Erkan Yüksel ve Pelin Öğüt’ün yazdığı “Miraculus Cures in Health News (Sağlık Haberlerinde Mucize Tedaviler)” başlıklı bildirinin, diğeri University of Texas at Austin’den Thomas J. Johnson, Weiwu Zhang, Shannon L. Bichard’ın yazdığı “Pit Bulls and Pantisuits vs. the Hostile Media” başlıklı bildirinin, diğeri de Mersin Üniversitesi’nden Senem A. Duruel Erkılıç’ın yazdığı “Arabesque Narrative in Turkish Cinema: Is it synthetic?” başlıklı bildirinin oldu.

HABERCİLİĞİN GELECEĞİ TARTIŞILDI

Dokuzuncu sempozyumun organizasyon komitesi başkanı San Diego State Üniversitesi’nden Yard. Doç. Dr. Amy Schmitz Weiss’in girişimleriyle bu yılki organizasyonda bir yenilik olarak üç ayrı panel düzenlendi. İlk günkü panelde University of Texas at Austin’den ve sempozyum eş başkanlarından Prof. Dr. Maxwell McCombs’un başkanlığında “Future of the news” kitabında yer alan bölüm yazarları Avery Holton, Amy Meader, Summer Harlow ve Carolyn Yaschur haberciliğin geleceğine ilişkin kendi perspektiflerini sundular.

İkinci günkü panelde “Voice of San Diego’nın CEO’su Scott Lewiss, Wachdog Institute yönetim kurulu üyesi Lorie Hearn ve KPBS sınır muhabiri Ruxandra Guidi haberciliğin geleceğine yönelik olarak üç ayrı perspektife ilişkin deneyimlerini aktardılar. Özellikle sivil vatandaşların haberciliğe nasıl katkıda bulunabileceklerinin görülmesi, serbest gazetecilerin çalışma koşulları ve internet gazeteciliğindeki gelişmelerin değerlendirilmesi anlamında bu sunuşlar oldukça yeni bakış açılarının kazanılması açısından önemliydi. Böylece hem akademik açıdan, hem de pratik ya da uygulama açısından haberciliğin geleceği tartışılmış oldu.

Üçüncü günkü panelde ise sınır gazeteciliği tartışıldı. Punto Fronterizo’dan araştırmacı gazeteci Carmen Escobosa, Tljuannanpress.com editörü Vicente Calderon, Tijuanalandia blogcusu Jason Fritz, El Muro filmi yapımcısı Greg Rainoff panelin konuşmacılarıydı.

Sempozyumun bu yılki konukları arasında San Diego State Üniversitesi Profesyonel Çalışmalar ve Güzel Sanatlar Okulu Dekanı Joyce Gattas, San Diego State Üniversitesi Gazetecilik ve Medya Çalışmaları Okulu Yöneticisi Prof. Dr. Diane Borden, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nejdet Atabek, İstanbul Aydın Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Hülya Yengin, Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamza Çakır ile İstanbul Üniversitesi eski dekanı Prof. Dr. Suat Gezgin yer aldı.

Çeşitli oturumların açılış sunuşlarını ve oturum başkanlıklarını da organizasyon komitesi başkanı Yard. Doç. Dr. Amy Schmitz Weiss, sempozyum kurucu eş başkanı Prof. Dr. Maxwell McCombs, sempozyum kurucu eş başkanı Prof. Dr. Erkan Yüksel ile sempozyum bilim komitesinden Prof. Dr. Barbara K. Kaye, Prof. Dr. Christine Ogan, Prof. Dr. David Dozier, Prof. Prof. Dr. Halil İbrahim Gürcan, Dr. Uğur Demiray, Doç. Dr. Jane Singer ve Doç. Dr. Larry Pryor yaptı.

50 BİLDİRİ

Sempozyumda sunulan tüm bildirilere internet üzerinden erişilebildiğini söyleyen sempozyum kurucu eş başkanı Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Erkan Yüksel, geçmiş yıllarda sunulmuş olan bildirilerin de yine sempozyum web sayfasından görüntülenebildiğini söyledi. “Detaylı bilgi için öncelikle sempozyum web sitesi ziyaret edilebilir: http://cim.anadolu.edu.tr/” diyen Prof. Dr. Yüksel, şu bilgileri verdi:

“Bu adresteki elektronik haberleşme grubuna; yani cim.yahoogroups’a üye olmak için e-posta adresinizi yazmanız ve onaylamanız yeterli. Sempozyumun bundan önceki bildirilerine e-grubun “files” bölümünden erişim sağlanıyor. Geçmiş yıllardaki tüm bildirilere de bu adresten erişilebiliyor. Gruba üye olduğunuz takdirde her türlü bilginin de size ulaşmasına imkân vermiş ve bizimle iletişimde kalmış oluyorsunuz. Sempozyumun bu yılki organizasyonuna ilk kez bu yıl bu kadar farklı ülkeyi temsilen konuşmacının katılmış olması en büyük sevincimiz. Ayrıca düzenlenen panellerde gazeteciliğin geleceğine ilişkin tartışma ortamının yaratılmış olması ve şu anda ABD’de uygulanmakta olan yeni gazetecilik akımlarının bizzat uygulayıcıları tarafından anlatılmış olması da önemli katkılar diye düşünüyorum. Bu sayede, 9 yıldır sabırla ve büyük bir emekle sürdürdüğümüz organizasyonun giderek daha iyi bir noktaya geldiğini görmekten mutluluk duyuyoruz. Bundan sonraki yıllarda da bayrağı devralacak ve organizasyonu üstlenecek arkadaşlarımızın daha nitelikli işler çıkaracaklarına inanıyorum. Sempozyum organizasyon ve bilim komitelerinde yer alan, sempozyuma katılan ve katkıda bulunan, emeği geçen herkese minnettarız. Umuyorum Türk ve Amerikan iletişim bilimciler arasındaki diyaloğu sağlamak amacıyla başlattığımız bu organizasyon, giderek daha fazla ülkeden ve daha farklı kültürlerden iletişim bilimcinin bir araya geldiği, karşılıklı bir iletişim köprüsü görme işlevini daha da fazlasıyla yerine getirir. Gelecek yıl sempozyumun 10’uncu yılını kutlayacağız. Dolayısıyla bunun da önemli bir organizasyon olacağını düşünüyorum. Bu kutlama, Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek. O yüzden Türkiye’den katılımın daha fazla olacağına inanıyorum. Gelecek yılki sempozyum için bildiri kabulüne eylül ayında başlanacak ve bilim komitesi tarafından sunulmaya uygun bulunan bildirilere ilişkin duyuru gelecek yıl ocak ayı içerisinde yapılacak. Sempozyum ise yine mayıs ayı içerisinde düzenlenecek. Sempozyumun bir sonraki yıl 11’incisi ise Minessota’da yapılması öngörülüyor.”