1991 yılında Yugoslavya’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Makedonya Cumhuriyeti, son olarak 1 Haziran 2008’de erken seçime gitti. Bağımsızlık sonrası seçimlerin daha şeffaf ve uluslar arası standartlara uygun olarak yapılması partilerin de seçmenlerine ulaşmak için çeşitli propaganda araçları kullanmalarına imkan sağladı. Makedonya’daki siyasi partiler, siyasal iletişim araç ve yöntemlerini kullanarak seçmenlerine seslerini duyurmaya çalıştılar.


Siyasi partiler seçim afişleri ile yaptıkları propaganda çalışmalarının yanı sıra organize ettikleri halkla ilişkiler faaliyetleriyle de seçmenleri ikna etmenin yollarını aradılar.
Makedonya seçimlerinde siyasi partilerin “milli değerler” üzerinden siyaset yaptıkları gözlenmiştir. Bayrağa yönelik seçim afişleri ve sloganlar en dikkat çekici olanlarıdır.


Makedonya’da gerçekleşen erken seçimden galibiyetle çıkan VMRO-DPMNE’nin başında bulunan Başbakan Nikola Gruevski’nin, erken seçim kararı almasının temelinde, daha önce yapılan kamuoyu araştırmaları vardı. Kamuoyu araştırmalarından çıkan sonuç, seçim sonuçları ile de teyit edilmiştir. Tahmin edildiği gibi 18 partili ittifaktan oluşan “Daha iyi bir Makedonya” partisi, 64 milletvekili alarak kamuoyu araştırmalarının sonuçlarıyla tutarlı bir başarı yakalamıştır. VMRO-DPMNE’nin birçok etnik unsuru barındıran Makedonya’da 18 partiyi bir araya getirmesi ve seçimlerden başarıyla çıkması siyasi analistler tarafından anlamlı bulunmaktadır.

 

Makedonya Erken Genel Seçimlerinin Siyasal İletişim Bağlamında Değerlendirilmesi