KKTC- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 19 Nisan 2009 tarihindeki erken genel seçimler gerçekleştirildi. Seçime toplam 7 parti, 345 adayla katıldı. Seçime bağımsız olarak katılan adaylardan hiçbiri seçilme imkanı bulamadı.

Seçimlerde koalisyon ortakları Cumhuriyetçi Türk Partisi–Birleşik Güçler (CTP-BG) ve Özgürlük ve Reform Partisi (ÖRP) yanında, muhalefet partileri Ulusal Birlik Partisi (UBP), Demokrat Parti (DP) ve Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ile Türkiye karşıtı söylemleriyle öne çıkan BKP-Yasemin Hareketi ve KKTC eski müftüsü Ahmet Yönlüer’in liderliğindeki His Parti yarıştılar. Toplam 5 partinin % 5 ülke barajını geçerek milletvekili çıkardığı seçimlerde alınan sonuçlar ve milletvekili dağılımı şöyle gerçekleşti :

UBP: % 44 oy oranı ile 26 milletvekili
CTP-BG: % 29 oy oranı ile 15 milletvekili 
DP: % 10,6 oy oranı ile 5 milletvekili
TDP: % 6,8 oy oranı ile 2 milletvekili
ÖRP: % 6.2 oy oranı ile 2 milletvekili çıkardılar.
BKP: %2,42 ve HİS % 0.5 oy oranları ile milletvekili çıkaramadı.

Bu sonuçlara göre, iktidar partisi CTP-BG, 25 milletvekiline sahip olduğu Cumhuriyet Meclisi’nde 15 milletvekilliği kazanarak 10 milletvekilliği ve yaklaşık % 15’den fazla oy kaybıyla ciddi bir başarısızlığa uğradı. Ana muhalefet partisi UBP ise milletvekili sayısını yaklaşık iki katına çıkararak % 44 oy oranıyla ve 50 milletvekiline sahip olan Cumhuriyet Meclisi’nde 26 milletvekilliği ile tek başına iktidar olacak noktaya geldi.

Seçimin galibi eski Başbakan Derviş Eroğlu liderliğindeki UBP olsa da KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf. R. Denktaş’ın oğlu Serdar Denktaş’ın liderliğindeki Demokrat Parti, yaklaşık % 10 oy oranıyla 5 milletvekilliği kazanarak Cumhuriyet Meclisi’ndeki yerini aldı. Diğer partiler olan Mehmet Çakıcı liderliğindeki TDP ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı liderliğindeki ÖRP ise % 6’yı geçen oy oranlarıyla 2’şer milletvekilliği kazandılar.

Seçim sonucunda UBP net bir zafer kazanırken, CTP-BG ciddi oranda oy kaybına uğradı. Diğer partilerde de oy kaybı gözlenirken, seçimlere ilk kez katılan ÖRP’nin seçim barajını aşıp milletvekili kazanması ise sürpriz olarak yorumlandı.

Derviş Eroğlu liderliğindeki UBP, kurulacak Hükümetin biçimine karar verecek noktada oy oranına ve milletvekilliğine sahip görünüyor. Bu tablodan tek başına bir UBP Hükümeti çıksa da Meclis başkanlığı seçiminde 1 milletvekilini kaybedecek olan UBP, 50 üyeli Cumhuriyet Meclisi’nde 25 sandalye ile salt çoğunluğu (49/2 + : 25) kıl payı sağladığı için yeni bir Hükümet kurabilecek durumdadır. Ne var ki, Başbakan ve milletvekilleri arsından seçilecek 10 Bakanla birlikte mecliste 14 milletvekili (11 Hükümet üyesi milletvekili) ile kalacak olan UBP, yasaları çıkarmak konusunda ciddi sıkıntılar yaşayabilir. Tek bir milletvekilinin bulunmaması durumunda UBP, meclis çoğunluğunu kaybedecektir.

UBP’nin kendisine uygun bir koalisyon ortağı bulması da kolay değildir. CTP-BG ile çok sert geçen seçim sürecinde kopan ilişkiler ve CTP-BG’nin muhalefete hazırlandığını açıklaması, geriye 3 seçenek bırakıyor : DP, TDP ve ÖRP. DP, UBP ile aynı tabana hitap eden rakip parti olarak UBP ile koalisyon yapma olasılığı en az olan partidir. DP lideri bu olasılığı göz önünde bulundurarak  seçimlerden sonra millet tarafından muhalefet görevine getirildiklerini açıkladı. TDP’nin Türkiye karşıtı söylemleri, UBP’nin Ankara ile iyi ilişkiler geliştirecek bir Hükümet ortağı olarak TDP’yi seçmesini engelleyecektir. UBP için ÖRP ile ortaklık ise kısa dönemde düşünülmesi en zor seçenektir. Çünkü, ÖRP, UBP’den kopan milletvekilleriyle kurulmuş bir partidir.

Dolayısıyla UBP’yi zor bir dönem bekliyor. Bir yandan ülkenin global ekonomik kriz atmosferinden her geçen gün biraz daha etkilenmesi, diğer yandan tek başına iktidar olma konusunda yaşayacağı pratik zorluklar, koalisyon hükümeti kurma konusunda yaşayacağı zorluklar, UBP’nin gelecek gündemini belirleyecek gibi gözüküyor.

Sonuç olarak, KKTC seçmeni seçimlerde tercihini ana muhalefet partisi UBP’den yana kullandı. Zor bir dönemde işbaşına gelen UBP’nin nasıl bir hükümet kuracağı ve izleyeceği yol haritası şimdiden merakla bekleniyor.