Bu yazıyı 8. Uluslararası İletişim Sempozyumu “Communication in the Millennium”un ardından yazıyorum.
Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirdiğimiz sempozyuma, bu yıl 13 farklı ülkeden, 20 farklı üniversiteden, 70‘in üzerinde bilim insanı katıldı. Üç gün boyunca devam eden sempozyumda, 10 farklı oturumda 39 bildiri sunuldu.
Anadolu Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve University of Texas at Austin’in işbirliğiyle gerçekleştirdiğimiz ve sekiz yıldır devam eden Türk ve ABD’li iletişim bilimcileri buluşturmayı amaçlayan toplantımızı, bir kez daha tamamlamanın huzur ve mutluluğunu yaşıyoruz.
Sempozyumun ardından, organizasyon komitesi başkanı olarak aldığım mailler, etkinliğin bu yıl göstermiş olduğu performans ve başarısının önemli bir göstergesi…
NEREDEN NEREYE
Bundan 12 yıl kadar önce e-posta trafiği ile başlayan görüşme, ardından Eskişehir’de gerçekleştirilen bir etkinlik, Türkiye turu, sonra University of Texas at Austin’de misafir öğretim üyeliği ve 2003 yılında Austin’de başlatılan sempozyum organizasyonu, bugün gelecek vadeden ve umut veren bir yapıya dönüşmüş durumda…
O gün, University of Texas at Austin’den Maxwell McCombs ve İstanbul Üniversitesi’nden Serra Görpe ile birlikte toprağa diktiğimiz tohum, bugün yeşeren bir fidan…
Aradan geçen zaman içinde bu tohumun kök salmasına ve fidanın yeşermesine destek veren sempozyumun güneşi, ayı, toprağı, suyu, kısaca her şeyi olan pek çok değerli ve önemli akademisyenden de söz etmek gerekiyor.
Özetle iş birliği, gönül birliği, yürek birliği ve amaç birliğinin eseri bu fidan; umut ederim, gelecekte genç akademisyenlerin daha yoğun çalışma ve çabalarıyla daha köklü bir “kurum” haline dönüşür…
Çünkü “genç akademisyenlere el vermek”, “dış dünyanın kapılarını açmak”, “deneyim kazanılabilecek bir ortam yaratmak”, “görgü ve kültürel gelişimin bir köprüsü olmak”, “ilk olmak”, “ilkleri yaşatmak”, “iletişimciler arasında iletişimi sağlamak”, “iletişim biliminin babalarını tanımak”, “onlarla konuşmak ve yakınlaşmak”, “yeni gelişmeleri takip etmek”, “yeni çalışmaları öğrenmek ve tartışmak” bu sempozyumun başlıca slogan ve amaçları…
BU YILKİ SEMPOZYUM
Bu yılki sempozyuma, organizasyonun kurucu eş başkanlarından ve iletişim biliminde gündem belirleme kuramının isim babalarından University of Texas at Austin’inden Prof. Dr. Maxwell McCombs’un, 9 yıl sonra Eskişehir’e ikinci kez gelerek katılması, bizim için oldukça önemli bir onur…
Ayrıca bu yıl UNICEF’in bir oturuma sponsor olması ve UNICEF Türkiye Temsilcisi Rıza Hossaini’nin de açılışa katılarak “medya ve çocuk hakları” konulu bir sunumda bulunması oldukça değerli bir katkı… Umut ederiz, Prof. Dr. Nejdet Atabek ve Yard. Doç. Dr. Hakan Ergül’ün girişimiyle sağlanan bu işbirliği gelecek yıllarda da devam eder…
Litvanya, Ukrayna, Belarus ve Moldova’dan Center for Advanced Studies and Education- CASE grubun başkanı ve temsilcilerinin de Prof. Dr. Uğur Demiray’ın girişimiyle aramızda bulunmaları ve yapmış oldukları sunumlar da ayrı bir öneme sahip… Yine umut ederiz, bu işbirliği de gelecekte de devam eder.
OTURUMLAR
Bu yılki organizasyonun ilk günü (23 Mayıs Pazar) tüm konuklara Anadolu Üniversitesi Kongre Merkezi Lokali’nde bir kokteyl verildi. Pazartesi sabah gerçekleştirilen açılış konuşmalarında Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nejdet Atabek, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Gezgin, University of Texas at Austin’den Prof. Dr. Maxwell McCombs, UNICEF Türkiye Temsilcisi Rıza Hossaini ve CASE Başkanı Elena Matusevich birer konuşma yaptı.
Bu yılki sempozyumun yabancı konukları arasından St. Cloud State University’den Prof. Dr. Roseanna Ross, Oklahoma State University’den Prof. Dr. Wayne Wanta, San Diego State University’den Yard. Doç. Dr. Amy Schmitz Weiss, Polissa Foundation for International and Regional Studies Başkanı Hennadiy Maksak, Center for Advanced Studies and Education Başkanı Elena Matusevich yönettikleri oturumlarda açılış sunuşlarını gerçekleştirdiler.
Sempozyumda sunulan tüm bildirilere internet üzerinden yahoo gruba üye olarak erişilebilir. Onun için ayrıntılara girmeyeceğim… Ancak şunu söylemeden de geçmeyeyim: Bu yılki sempozyumun şubat ayında tamamlanan başvurularına yaklaşık 100 kadar bildiri özeti geldi. 500 kelimeden az olmayan bu özetler, sempozyumun Bilim Komitesi’nde yer alan, her biri farklı üniversitelerden yaklaşık altı kadar bilim insanına değerlendirmeleri için gönderildi. Her bir bildiri en az üç hakem tarafından okundu.
Elektronik ortamda, gizli isimlerle gerçekleştirilen bu ölçme işleminin ardından 10 üzerinden ortalama 7 tam not alan 46 bildiri sunuma hak kazandı. Bu bildiriler arasından da tam metin olarak tamamlanıp gönderilen 26’sı sempozyumda sunuldu.
Bunun dışında sempozyumda özel davetli bildiriler ve kimi oturumlarda da temalı açılış bildirileri paylaşıldı. Bu bildirilere ve yakın bir zamanda da sempozyumun video görüntülerine e-gruba üye olarak erişilebilir…
Sempozyum sitesine “ http://cim.anadolu.edu.tr “ adresinden ve e-gruba da “ http://groups.yahoo.com/group/cim “ adresinden ulaşılabilir.
E-gruba üye olmak isteyenlerin şu adrese mail atmaları yeterli: cim-subscribe@yahoogroups.com
Ayrıca geçmiş yıllarda gerçekleştirilen sempozyumların bildirilerine de e-grup üzerinden ulaşmak mümkün.
GELECEK SENE…
Bugüne dek bir yıl Türkiye’de Anadolu Üniversitesi’nin ya da İstanbul Üniversitesi’nin ve bir yıl da Amerika Birleşik Devletleri’nde farklı bir üniversitenin ev sahipliğinde gerçekleştirilen sempozyuma, gelecek yıl San Diego State University ev sahipliği yapacak.
Bu yıl benim üstlendiğim Organizasyon Komitesi Başkanlığı görevini gelecek yıl Yard. Doç. Dr. Amy Schmitz yerine getirecek.
10. Sempozyumun ev sahipliğini ise İstanbul Üniversitesi gerçekleştirecek.
Son olarak bu yılki organizasyonun gerçekleşmesini sağlayan, her türlü imkânını seferber eden başta Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Naci Gündoğan olmak üzere, İletişim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nejdet Atabek ve İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Gezgin ile Organizasyon Komitesi’nde görev alan çalışma arkadaşlarımıza, Bilim Kurulu’nda değerlendirmede bulunan öğretim üyelerine, UNICEF ve CASE’ye ve ayrıca konuklarımıza sağladığı destekler için Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etmeliyiz…
Seneye, sağlıkla, San Diego’da buluşmak üzere…