fatos hanmmHaziran 2011’de seçim olursa, bu partilerin yaklaşık 8 aylık bir hazırlık dönemi kaldığı anlamına geliyor. Procter&Gamble, Unilever gibi büyük şirketler, bir şampuan kampanyası için bile daha uzun zaman ayırıyor, her basamakta araştırma yaptırıyorlar.

8 ay çok kısa bir süre. Milyonlarca seçmeni aynı anda harekete geçirebilmek için çok derin ve kapsamlı planlar gerekiyor. Siyasette başarının sırrı “seçmen-odaklı” olmaktan, kitlelerle kalıcı ilişkiler kurmaktan geçiyor. Parti yönetimleri iç işlerinden çok, seçmeni yakından tanımaya odaklanmak durumundalar.

2011 seçimlerinde aday olacak bireylerin ve partilerin, yola çıkmadan önce aşağıdaki soruları kendilerine sormasını ve çok samimi bir biçimde cevaplamasını öneririm. “Siyasi mekanizma büyük, çok para istiyor, partilerde adayları liderler seçiyor”, bunların hepsi doğru. Ancak, yaşam her alanda cesur, yenilikçi, kararlı ve girişimci olanları ödüllendiriyor.

Bu kural siyaset için de geçerli. Önemli olan gerçekten çok istemek, canı gönülden başarıya kilitlenmek, düşünce kalkmak ve koşmaya devam etmek.

1- Benim varoluş nedenim nedir? Nasıl bir dünya düzeni hedefliyorum? Bu dünya düzenini yaratabilmek için ben-kişisel olarak- ne gibi bir katkıda bulunuyorum?

2- İçinde bulunduğum organizasyon benimle aynı vizyonu, aynı değerleri ve idealleri paylaşıyor mu? Cevap hayırsa, onları nasıl harekete geçirebilirim?

3- Hangi seçmen kitlesinin oyunu kazanmam mümkün? Onların bizden ne beklediğini biliyor muyum? Bu bilgiyi hangi araştırmalardan edindim?

4- İletişim stratejim nedir? Hangi kanalları kullanıyorum? Hangi mesajları veriyorum? Yaratıcı bir biçimde iletişim kurabiliyor muyum?

5- Tutarlı mıyım? Sözüme güvenilir mi?

6- Seçmenlerle diyalog kurabiliyor muyum? Onların sesini dinliyor muyum? Konuşurken, onların dikkatini çekmeyi ve heyecanlandırmayı başarabiliyor muyum? Onlara yakın mıyım? Ayaklarına kadar gidip, onların yaşamlarını görüyor muyum?

7- Rakiplerden üstünlüğüm nedir? Seçmen neden onları değil de beni seçsin? Onların yaşamını iyileştirecek hangi vaatleri sunuyorum? Bunlar inandırıcı mı?

8- Kararlı mıyım? Liderlik gücüm ne kadar?

9- Sevilebilmek ve saygı uyandırabilmek için ne yapıyorum?

(www.milliyet.com.tr)