abdullahozkanMedya dünyasında önemli bir girişim hayata geçiriliyor; ilk tablet gazete yakında yayına başlıyor. Uluslar arası medya tekellerinden biri olan News Corporation’ın sahibi Rupert Murdoch ile bilgisayar dünyasının önde gelen markası Apple’ın patronu Steve Jobs’ın ortak projesi olan tablet gazete’nin adı “The Daily” (Günlük) olacak.

Tablet bilgisayarlara özel olarak hazırlanacak bu gazete, önce haftalık periyotlarda çıkartılacak ve fiyatı 1 doların altında olacak. Gazetenin kısa sürede günlük olarak yayınlanması için yoğun çaba harcanacak. Gazeteyi 100 kişi hazırlayacak ve 60 sayfa civarında olacak. Gazetenin iPad’in işletim sistemi İOS’ın yanı sıra  Android ve Windows 7 işletim sistemlerinde de çalışabilmesi sağlanacak.

***

Tablet gazete fikrini, “yeni medya çağı” açısından çok önemli ve değerli bir girişim olarak görüyorum.

Tablet gazete, medyada/gazetecilikte yaşanan paradigma değişiminin de en bariz örneğini teşkil ediyor. Günümüzde iletişim alanında yaşanan müthiş gelişmelerin, internetin hayatımızı nasıl şekillendirdiğinin de somut göstergesi aslında tablet gazete…

İnsanlar cep telefonundan internete bağlanırken, avuç içi bilgisayarlarından sanal dünyada bankacılık işleminden alışverişe kadar her türlü ihtiyaçlarını karşılarken, medyanın bu yeni duruma ve bu yeni insana söyleyecek bir sözünün olması gerekiyordu.

***

O söz şimdilik, tablet gazete…

Kağıdı, dağıtımı, baskı masraflarını, pazarlamayı ortadan kaldıran tablet gazete fikri, eğer doğru tasarlanabilir, sağlıklı uygulanabilir ve insanlar tarafından kabul edilebilirse, yepyeni ufukların açılmasını sağlayabilir.

Tabii, bu öncelikle tablet bilgisayarların kullanım özellikleriyle de doğrudan ilgili. Tablet bilgisayarlar tahmin edildiği gibi eğer kısa sürede çok fazla yaygınlaşır, cep telefonları gibi insanların hayatına vazgeçilmez şekilde girmeyi başarabilirse, tablet gazetelerin yaşama, büyüme ve gelişme imkanları da o oranda artar.

iPad’ın üreticisi Apple’ın tablet gazete fikrine sıcak bakması ve uluslar arası bir medya devi ile bu projeye ortak olmasının ardında, bu aletin kullanımını gazete yoluyla yaygınlaştırma düşüncesi de büyük oranda hakim. Rupert Murdoch da tablet gazeteyi, tıkanan gazete tirajlarına, düşen satış ve kârlara, etkinliği azalan yayın organlarına çare olarak görüyor, bu girişimin tutabileceğini öngörerek yatırım yapıyor.

***

Benim öngörüm; tablet gazetenin, bu girişimi başlatan şirketlerin tahmin ettiği hızda olmasa da, zaman içerisinde tutacağı, sevileceği ve okunacağı yönünde.

Ama stratejik nokta; İçerik…

Tablet gazetelerde nasıl bir içerik olacak, kimlere hitap edecek, bu içeriğin kalitesi/düzeyi ne olacak? İnsanlar kağıttan okumayı bırakıp ekrandan okumaya nasıl ikna edilecek?

Bu soruların mutlaka cevaplanması ve stratejik öngörüleri içeren bir yol haritasının hazırlanması lazım…

Gelişmeleri izleyip göreceğiz…

***

İletişim teknolojilerindeki değişim ve dönüşümlerin etkilerine seyirci kalmanın, yokmuş gibi hareket etmenin, gelip geçici bir rüzgar olarak görmenin anlamsız olduğu kavrayıp, bu dönüşümlere paralel uygulamalar geliştiren, yeni yöntemler keşfeden ve yenilikçi bir zihniyete sahip olan kurumlar/ülkeler, stratejik üstünlük sağlayacaklar, yeni yüzyılda önderlik eden pozisyonda olacaklar.

Merak ediyorum; Acaba Türkiye’deki medya sahipleri ve yöneticileri bu gelişmelerin farkındalar mı, yaşanan dönüşümlerin kodlarını çözebiliyorlar mı, kendilerini geleceğe hazırlıyorlar mı?

Medya sektörünün vakit kaybetmeden bu konulara kafa yormasında büyük yarar var. Çünkü değişim kimseyi beklemiyor, kimsenin keyfine göre hareket etmiyor. Değişime direnenler de tarihin tozlu raflarında yerini almaktan maalesef kurtulamıyor.