Deutsche Welle / Türkçe
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün sosyal medyadaki etkinlikleri gündemin ilgi çekici haberlerinden birisini oluşturuyor. Bir sosyal medya mecrası olan Twitter’da çok az popüler figürün Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül kadar etkisi var. Eylül ayının başları itibariyle Gül’ün Twitter’daki takipçi sayısı 660 bini geçmiş durumda.
Son dönemin popüler sosyal medya mecrası olan sitede Abdullah Gül’ün kendi etkinlikleri ile ilgili haberleri, farklı olaylara karşı yaptığı yorumları ve özel fotoğraflarını paylaşması takipçilerin sayısının bu seviyeye ulaşmasının temel etkenlerinden. Abdullah Gül’ün ve ekibinin bu performansı Gül’ü dünyada Twitter’ı en etkin kullanan siyasetçiler listesinde üst sıralara taşıyor. Gül’ün Twitter’da yakaladığı ivmeyi diğer sosyal medya mecralarına aktarmaya karar vermesi Türkiye’de bu alanın siyasetle kurduğu yeni ilişkinin boyutlarını da gözler önüne seriyor. 3 Eylül’de yayınladığı mesajlarda Abdullah Gül, bir Facebook ve Youtube sayfaları oluşturulduğunun da haberini veriyordu. Yine aynı gün cumhurbaşkanlığının iPad ve iPhone uygulamalarının da indirilebileceğini duyuruluyordu. Tüm bu etkinlik Arap Baharı ile iyice yıldızı parlayan sosyal medya mecralarının siyasal iletişim konusunda Türkiye’de de etkin olduğunu gösteriyor. Uzmanlar Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bu tip iletişim faaliyetlerine önderlik ettiğinin altını çiziyor.
“Cumhurbaşkanı’nın güleryüzlü bir kadrosu var”
Ankara kulislerini yakından bilen Hürriyet gazetesi yazarı Şükrü Küçükşahin’e göre, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün sosyal medyanın farklı mecralarında bu kadar etkili olmasının arkasında kadrosu yer alıyor. Küçükşahin, “Abdullah Gül’den önceki cumhurbaşkanları iletişim konusunda Gül kadar performans göstermedikleri için, Gül’ün bu alanda tüm yaptıkları gösterişli gözüküyor. Cumhurbaşkanı’nın sosyal medya üzerinden iletişime geçecek vaktinin de olduğunu belirtmek gerekiyor. Bununla birlikte Abdullah Gül’ün sosyal medya üzerinden iletişim kurmaya yatkın bir kadrosu bulunuyor. Danışmanları anlamında Cumhurbaşkanı’nın daha güleryüzlü bir ekibi var. Başbakan Erdoğan’ın kadrosu ise bu konulara daha mesafeli. Erdoğan’ın sosyal mecraları eleştiren bazı demeçleri olmuştu. Ama bu Başbakan Erdoğan’ın teknolojiden uzak olduğu anlamına gelmiyor. Başbakan Erdoğan da kimi mobil araçlarla yakından ilgileniyor” diyor.
SİE Direktörü Özkan: “Gül’ün değil Köşk’ün etkinliği”
Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) Siyasal İletişim Enstitüsü Direktörü Yrd. Doç. Dr. Abdullah Özkan da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başta Twitter olmak üzere sosyal medya mecralarında aktif olmasını kadrosunun etkinliğine bağlıyor. Yrd. Doç. Dr. Özkan, “Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, siyasi niteliği olmayan bağımsız bir aktör. Dolayısıyla bu alandaki girişimlerini siyasal iletişim açısından değerlendirmek doğru olmaz. Bunun yanında Cumhurbaşkanlığının bu alandaki eylemlerini Abdullah Gül’ün değil Çankaya Köşkü’nün etkinliği olarak değerlendirmek gerekiyor” diyor.
“Türkiye sosyal medyayı seviyor”
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün sosyal medya mecralarında etkin olmasının Türkiye’nin bu mecraları ziyadesiyle kullanmasıyla da yakından ilgisi bulunuyor. Ciner Medya Grubu Ankara Temsilcisi Muharrem Sarıkaya, “Sosyal medyanın kullanılmasında Türkiye dünyada ön sıralarda yer alıyor. Dolayısıyla Facebook ve Twitter gibi alanlarda yer almak önem taşıyor. Tam da medyanın demokrasi ile bu mecralar üzerinde buluştuğu bir dönemde bu medya biçimi ağırlık kazanıyor. Bu yüzden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bu mecralarda aktif olması gayet doğal” diye konuşuyor. Bunun yanında Sarıkaya medyayı bir bütün olarak ele almak gerektiğinin altını çiziyor. Sarıkaya, “Bu kapsamda her ne kadar sosyal medyaya mesafeli açıklamalarda bulunsa da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bütün medya araçlarını belki de en iyi kullanan liderdir” ifadelerini kullanıyor.
Haber: Selçuk Oktay / İstanbul